“Vinst är en bugg.”

Det är enligt Lightning Network medskapare och Lightning Labs grundare Tadge Dryja, som talade tidigare denna månad på skalning Bitcoin i Tel Aviv. (Dryja lämnade Lightning Labs i 2016.)

Men 18 månader efter namne Startup släppt betaversionen av LND, Dryja känslor är inte stoppa nästan ett dussin Lightning-relaterade företag från att driva mot monetarisering.

Så är fallet med Roy Sheinfeld, VD för mobilplånbok Startup Breez.

Sedan lanseringen i juni, mobilappens 11 000 månatliga användare har genomfört 7 367 transaktioner värda 4,23 Bitcoin (ungefär $35 000 till dagens pris), berättade Sheinfeld CoinDesk. Appen erbjuder redan direkt integration med Bitrefill och Moonpay, som tillåter användare att betala vissa räkningar och köpa krypto.

Plus, sade Sheinfeld han planerar att expandera Startup att följa Internet Service Provider (ISP) modell, drift kanalanslutning för användare som en Lightning Service Provider (LSP). Breez ägnar för närvarande 10 Bitcoin till att hantera kanaler för användare, och Sheinfeld hoppas kunna uppmuntra fler startups att göra detsamma.

“Jag måste bilda en koalition, att få fler spelare och att få mer likviditet. Du väljer en leverantör, och du kan välja flera leverantörer, så att du kan välja vem du ansluter till, “Sheinfeld sade vid D&DD konferensen i Tel Aviv tidigare denna månad, lägga till:

“Jag tror att vi kan tjäna pengar genom att tillhandahålla kanaler som en gratis tjänst och sedan ge premiumtjänster för mer tillförlitlighet, mer kapacitet, sånt.”

Å ena sidan, Lightning-Centric betalning startups som Flask lön fortsätta att locka intresse från venture kapitalister. Likaså Lightning Payments app vika bara upp $2 500 000 att ge bitcoiners en chans att tillbringa sin krypto på återförsäljare som Target, Macy ‘ s och Domino ‘ s.

Men å andra, handlarna är fortfarande uttag i Fiat och Fold är att hantera kanaler på uppdrag av användare. Det är oklart hur ekonomin för sådana tjänster kommer att spela ut som användning ökar. När allt håller kanaler öppna låser värdefull Bitcoin.

Som sådan är juryn fortfarande ute på om Sheinfeld vision om att bygga en “Lightning ekonomi” under de kommande fem åren är avlägset sannolika.

K<!---->o<!---->n<!---->k<!---->u<!---->r<!---->r<!---->e<!---->r<!---->a<!---->n<!---->d<!---->e<!----> <!---->v<!---->i<!---->s<!---->i<!---->o<!---->n<!---->e<!---->r

Även om vissa hobby Node operatörer gör för närvarande några dollar i månaden i Bitcoin, via routing avgifter, Lightning Co-skapare Dryja berättade coindesk att tillhandahålla sådana tjänster förmodligen inte kommer att vara en lönsam affärsmodell, även om adoption ökar.

Dryja slutade arbeta på Open-Source-teknik förra året, eftersom han kände den nuvarande utvecklingsprocessen, i spetsen av Lightning Labs och Blockstream, avvek från sin vision för Bitcoin skalning lösning.

Från hans perspektiv, mikrobetalningar av bara några cent kan inte skala på ett säkert sätt. Men vissa förespråkar föreslå nätverket skulle kunna göra detta, snarare än att erbjuda ett billigare sätt att göra några dollar till ett värde av betalningar när Bitcoin nätavgifter stiga.

Vänster till höger: Jameson lopp av Lightning Node Maker Casa, Giacomo Zucco av Spectrum nätverk, Meni Rosenfeld av Tel Aviv Bitcoin ambassaden, Sergej Kotliar av Bitrefill och Roy Sheinfeld av Breez tala på DD&D Tel Aviv. Foto av Israel Hadari.

Oavsett tekniska meningsskiljaktigheter, Lightning Labs CTO Olaoluwa Osuntokun berättade CoinDesk han föreställer sig en “sluten ekonomi” med människor både betala och ta emot pengar genom blixtar, särskilt betalningar som timlöner.

Medan Breez syftar till att övertyga andra startups att också bli LSPs, Lightning Labs är inriktad på att tillhandahålla programvara Management tjänster till företag i hela Bitcoin ekonomin.

“Vi är en infrastruktur leverantör,” Osuntokun sa. “(Vi bygger) verktygen, saker att köra noder… sätt att hantera ditt kapital eller mynt på blixten mer effektivt, saker som det. “

Medan Lightning Labs har en plånbok av sin egen, sade Osuntokun han skulle uppmuntra andra att gaffel öppen källkod och fokusera på plånböcker för olika användningsfall. Som Osuntokun sade:

“I andra branscher har du företag som Google som arbetar med öppna protokoll. … Jag tycker det är bra att det finns olika plånböcker eftersom kanske några kommer att vara för kraftanvändare, andra för deponering. Vi gör några användartest själva och andra är också. “

A<!---->n<!---->v<!----><!----><!---->n<!---->d<!---->a<!---->r<!---->n<!---->a<!---->s<!----> <!---->f<!----><!----><!---->r<!---->v<!----><!----><!---->n<!---->t<!---->n<!---->i<!---->n<!---->g<!---->a<!---->r

På tal om användar testning, sade Dryja han är orolig utvecklare är inriktade på “cool, fancy Features” utan att fokusera på att göra ett stabilt nätverk som behandlar användarnas behov.

“Jag förstår helt och hållet. Det är mycket roligare att arbeta på häftiga nya kryptografi än något tråkigt, sade han. “Men jag oroar blixt nätet har blivit överlovat, som Bitcoin.”

Tillbaka i 2017, fejderade gemenskapen över hur man kan skala nätet eftersom vissa användare förväntade Bitcoin betalningar för att vara praktiskt taget gratis och ögonblicklig. Medan Bitcoin kan vara billigare och snabbare än traditionella leverantörer, är det fortfarande ett verkligt nätverk med verkliga kompromisser. När aktiviteten spetsade under token Boom, ökade avgifterna och hastigheten avtog. Även om vissa program nu tillåter microtipping, tror Dryja det är orealistiskt att annonsera att som en inneboende kapacitet utan säkerhet kompromisser.

“Jag är orolig för den typen av sociala sak händer igen med blixten”, sade han, på tal om gemenskap klyftan och efterföljande (Bitcoin Cash) gaffel. “Det är en av anledningarna till att jag inte jobbar på Lightning Labs längre.”

Det finns en lång väg att gå tills LSPs kunde tjäna handlare utanför den tekniska industrin. Lightning-fakturor förfaller vanligtvis efter en timme, vilket kräver att köparen och säljaren samordnar och inte erbjuder förenklad information om själva transaktionen för Skatteposter. Det innebär att premiumtjänster kan behöva inkludera både kanal-och fakturahantering. Hittills har sådana överväganden i allmänhet en baksätet till stabila förbindelser med två-vägs likviditet, en utmaning i sig.

Under tiden, sade Sheinfeld Breez arbetar på en Lightning-vänlig Point of Sale enhet för handlarna.

“Jag tänker framåt”, säger han. “Lightning är som ditt lönekonto. Anledningen till att jag kallar (knapparna i Breez) “Lägg till pengar” eller “ta bort pengar” är att användarna flyttar pengar från sin checkkonto till sina sparkonto, en hårdvara plånbok eller vad. Det finns lite utbildning som måste äga rum. “

Breez VD Roy Sheinfeld på DeFi Dapps dag (D&DD) via Israel HadariSource link